Wat als je reisgenoot de vakantie afzegt?

Gepubliceerd: 07-07-2023

Je gaat een leuke reis maken samen met een vriend of vriendin. Maar hij of zij moet vanwege omstandigheden de reis annuleren. Nu wil jij eigenlijk ook niet meer op reis. Mag jij ook annuleren?

Wanneer jouw reisgenoot jullie reis annuleert, wil jij misschien ook niet meer gaan. Het is echter niet vanzelfsprekend dat jij op basis van jouw annuleringsverzekering jouw annuleringskosten vergoedt.

Bijna altijd is annulering vanwege het annuleren van een reisgenoot gedekt. Sommige verzekeraars dekken deze kosten echter alleen wanneer aan (een combinatie van) bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld: Je reisgenoot moet zelf ook verzekerd zijn, dezelfde heen- en terugreis hebben geboekt als jijzelf, jij moet door het annuleren van de reisgenoot alleenreizend worden en jij en je reisgenoot moeten samen vermeld staan op de boekingsbevestiging van de reisorganisatie.

Een annuleringsverzekering is fijn om te hebben wanneer je plotseling niet op reis kunt. Bij de meeste verzekeraars zijn annuleringskosten van een reis vanwege een plotseling ernstig ongeval, levensbedreigende ziekte of overlijden van een verzekerde of een familielid in de eerste of tweede graad gedekt. Bij een familielid in de derde graad, zoals een oom, tante, neefje of nichtje is dit minder vaak het geval. Sommige verzekeraars bieden ook dekking bij het overlijden van een goede vriend(in) of het overlijden van je hond, kat of paard.

Verzekeraars dekken in hun voorwaarden vaak ook een aantal specifieke situaties. Zoals de situatie waarin een verzekerde die werkloos was een baan heeft gekregen en daardoor niet met vakantie kan omdat er gewerkt moet worden. Of juist andersom: De situatie waarin je onverwacht wordt ontslagen waardoor een vakantie niet meer zo goed uitkomt. Bij veel verzekeraars mag je annuleren als je gaat scheiden. Uiteraard moet het steeds gaan om gebeurtenissen die onbekend waren bij het boeken van de reis en het aangaan van de annuleringsverzekering.