Het maximale bedrag dat je mag lenen om een huis te kopen, is de afgelopen jaren steeds lager geworden. Maar voor tweeverdieners is er nu goed nieuws: zij mogen vanaf volgend jaar mogelijk weer ietsje méér lenen voor hun hypotheek. Dit blijkt uit een conceptbesluit van het Ministerie van Financiën.
3 factoren
Er zijn drie factoren die meespelen bij de hoogte van het bedrag dat je mag lenen voor een huis. Twee daarvan worden bepaald door de overheid en kunnen fluctueren, de derde ligt vast. Het gaat om de marktwaarde van het huis, je inkomen en wat je aan schulden hebt.
Marktwaarde & inkomen
Voor de eerste twee bepaalt de minister van Financiën in hoeverre die van invloed zijn op het leenbedrag. Vanaf volgend jaar mogen huizenkopers nog maar 100 procent van de marktwaarde lenen, dat was nog 106 procent in 2012.
Het inkomen speelt ook mee voor hoeveel geld je mag lenen voor een hypotheek. Tweeverdieners mogen die inkomens alleen nooit volledig bij elkaar optellen, de gedachte daarachter is dat als een van beide zonder werk komt te zitten, dit niet meteen tot betalingsproblemen leidt.
'Goed nieuws'
Tot dit jaar mochten banken 60 procent van het laagste inkomen van een stel meetellen bij het berekenen van het maximale leenbedrag, vanaf 1 januari 2018 wordt dat 70 procent. Dit is goed nieuws vanwege de 'exploderende' woningprijzen. Het woningtekort wordt er niet mee opgelost, maar het maakt het iets makkelijker om een woning te kopen. Voor een gemiddeld stel kan dat uitkomen op 10.000 á 20.000 euro extra lening.
Bron: RTLZ