Relaxt op wintersport in 9 tips

Gepubliceerd: 06-02-2018

Relaxt op wintersport in 9 tips

Met het hele gezin de auto in en op naar 10 uur rijplezier! Met deze tips gaan jij en je gezin een relaxte reis tegemoet.

1. Regel winterbanden
Een van de belangrijkste punten zijn de winterbanden. Winterbanden hebben een zachter profiel, hierdoor zijn ze ook bij lage temperaturen flexibel. Daarnaast zijn ze in veel landen verplicht. Er komt meer bij kijken dan je denkt. Wil je bijvoorbeeld winterbanden kopen, of huren? En ga je ze zelf onder jouw auto monteren, of laat je dit liever aan een garage over?

2. Denk aan sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen zijn onmisbaar wanneer je op wintersport gaat! Let op dat je het goede (banden) formaat aanschaft en test ze van tevoren uit.

3. Check je auto
Je gaat een lange reis tegemoet, dan is het wel zo prettig dat je zeker weet dat je auto in orde is. Laat je auto daarom op tijd checken bij jouw garage.

Auto-uitrusting per land

4. Skibox en dakdragers
Past alle bagage in de auto? Dan kun je deze stap overslaan. Maar heb je toch nog extra ruimte nodig, dan is een skibox de oplossing. Een skibox kun je ook huren.

5. Rijden in de sneeuw
In de sneeuw rijden is anders dan op een vlakke weg. Dit vraagt dan ook een andere aanpak. Sta je stil en wil je optrekken? Doe dit dan in de tweede versnelling. Bochten neem je veilig door geen gas bij te geven, zo hou je meer grip op de weg. En sta je geparkeerd? Zet de auto dan niet op de handrem, maar kies altijd voor een versnelling. Oefen deze tactieken nog eens goed voor je vertrekt, eventueel met een erkende slipcursus.
Let op: Wil je parkeren? Zet de auto dan niet op de handrem, deze kan bevriezen!

6. Van autohoes tot warme dekens
Wanneer je auto een week lang stilstaat, zorgt een autohoes ervoor dat de ramen niet bevriezen. Wel zo handig bij het wegrijden! Daarnaast is een flesje antivries en slotontdooier een must have. Vergeet ook dekens tegen de kou, startkabels en een autopechset niet.

7. Verwijder sneeuw van je auto
Haal altijd sneeuw van je auto voor je wegrijdt. Rondvliegende sneeuw op de snelweg kan namelijk gevaarlijke situaties opleveren.

8. Check de sneeuwcondities
Dit is niet alleen leuk om te weten, maar kan ook behoorlijk wat reistijd schelen.

9. Let extra goed op bij onstuimig weer
Kijk uit voor aquaplanning, houd rekening met een langere remweg en houd de verlichting sneeuwvrij tijdens sneeuwbuien.

Bron: magazine Centraal Beheer