Overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht bij NHG-hypotheek.
Wat is wijsheid?
Vanaf 1 januari 2020 is een overlijdensrisicoverzekering niet langer verplicht voor mensen met een bestaande hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wat dit precies betekent, leggen we hier aan je uit.
Voorheen moest iedereen die een woning kocht met Nationale Hypotheek Garantie verplicht een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. In 2018 verviel deze verplichting al voor mensen die een nieuwe NHG-hypotheek aan willen vragen. Nu geldt dat ook voor mensen die al een NHG-hypotheek hebben. Na goedkeuring van het Ministerie van Binnenlandse Zaken vervalt ook voor hen volgend jaar de ORV-verplichting.
Afsluiten ORV
Het doel van deze wijziging is om de woningmarkt voor iedereen toegankelijker te maken, ook voor kwetsbare groepen zoals ouderen, chronisch zieken en ex-patiënten. Ben je gezond, dan is het afsluiten van een ORV in de meeste gevallen geen probleem en zijn de maandelijkse lasten relatief laag. Ben je echter op leeftijd, chronisch ziek of ernstig ziek geweest, dan is het afsluiten van een ORV een stuk lastiger. Doordat je volgens de verzekeraar een verhoogd risico loopt op vroegtijdig overlijden, kan de premie van de verzekering flink oplopen waardoor het afsluiten van een hypotheek met NHG moeilijk of zelfs onmogelijk is.
Einde ORV-plicht
Vanaf 1 januari 2020 bestaat de verplichte overlijdensrisicoverzekering dus bij zowel nieuwe als bestaande NHG-hypotheken niet meer. Heb jij een overlijdensrisicoverzekering afgesloten omdat dit verplicht was voor de NHG? Dan is het – mits je hypotheekverstrekker hiermee akkoord gaat - mogelijk om je ORV aan te passen of zelfs stop te zetten. Maar check voordat je dit doet wel eerst wat de risico’s zijn. Je hebt een ORV immers niet voor niets: deze verzekering biedt financiële zekerheid bij overlijden. Indien jij of je partner overlijdt, keert de ORV een afgesproken bedrag uit om het inkomensverschil op te vangen. Dit bedrag kan noodzakelijk zijn om te voorkomen dat het huis na een overlijden verkocht moet worden.
ORV wel of niet opzeggen
Het is mogelijk dat het voor jou voordelig is om over te stappen of je verzekering zelfs stop te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je een hoge premie betaalt, meer bent gaan verdienen of al een groot deel van je hypotheek hebt afbetaald. Of het ook daadwerkelijk verstandig is om over te stappen of je ORV op te zeggen is van verschillende factoren afhankelijk. Zeg een ORV dus nooit zomaar op, maar neem graag contact met ons op zodat wij samen kunnen kijken wat voor jou de beste keuze is.