Komt er een verplichte AOV voor de Zzp'er?

Gepubliceerd: 23-01-2020

Komt er een verplichte AOV voor de Zzp'er?

Het zal weinig zzp’ers zijn ontgaan dat er begin juni 2019 een Pensioenakkoord is gesloten tussen vakbonden, werkgeversorganisaties en het kabinet, waarin, gek genoeg, ook afspraken staan over zelfstandige ondernemers wat betreft een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. De verplichting van een AOV zorgt nog steeds voor veel vragen en onrust onder de ondernemers in Nederland. Veel vragen zijn nog niet beantwoord; Zullen er ook eigen getroffen voorzieningen worden vrijgesteld van deze verplichting en geldt dit dan bijvoorbeeld ook voor broodfondsen en vergelijkbare initiatieven?
Volgens minister Wouter Koolmees moeten sociale partners, samen met de zelfstandigenorganisaties, voor de zomer van 2020, met een uitwerkingsplan komen.

Toekomst
Een en ander betekent dus nog zeker niet dat er in 2020 al een verplichte regeling zal zijn. De verwachting is dat deze AOV-verplichting, mocht deze er al komen, op zijn vroegst in de periode 2023-2025 zal worden geïntroduceerd. Los van het feit hoe deze regeling er uiteindelijk uit komt te zien. En mocht dit er wel komen zullen er altijd mogelijkheden zijn om de nu getroffen eigen voorziening te beëindigen of aan te passen.

Vragen
Misschien heb je als zzp'er naar aanleiding van deze ontwikkeling vragen. Weet jij wat het risico is dat je loopt als zzp’er? Hoe lang kun je zonder inkomen? Weet je wat een aov je gaat kosten en hoe je dit gaat betalen? Wij helpen je graag verder met aanvullende informatie en/of het goed in kaart brengen van de arbeidsongeschiktheidsrisico's met betrekking tot jouw eigen situatie. Neem contact met ons op of maak rechtstreeks een afspraak met Eric Wolf, eric@renaudwolf.nl.