Helmplicht per 1 januari 2023

Gepubliceerd: 28-12-2022

Per 1 januari is het voor bestuurders en bijrijders van snorfietsen en -scooters verplicht om een helm te dragen.

Voor bestuurders en passagiers van motoren, brommers, racefietsen en speedpedelecs geldt het al: De helmplicht. Per 1 januari 2023 geldt deze helmplicht ook voor bestuurders en passagiers van een snorfiets of een snorscooter. Voor bestuurders van een e-bike wordt een helm (nog) niet verplicht. Toch is het verstandig om hier wel over na te denken, een e-bike kan best hard gaan.

Zonder helm? Dan riskeer je een boete
Je riskeert een boete van € 100 als je wordt aangehouden door de politie en geen helm draagt.

De overheid kiest ervoor om een helm verplicht te maken omdat de praktijk laat zien dat een helm een groot verschil maakt bij een ongeluk. Persoonlijke schade is vaak een stuk minder groot bij een ongeluk als je een helm draagt. Met de invoering van de helmplicht voor snorfietsen- en scooters wil de overheid (ernstig) letsel bij ongelukken en verkeersdoden voorkomen.

Goedgekeurde bromfiets- of snorfietshelmen
Het is belangrijk om te controleren of je een goedgekeurde helm aanschaft. Hoe controleer je of je een goedgekeurde helm hebt? Een goedgekeurde helm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer en elke cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Alle in de EU-landen goedgekeurde helmen voldoen. Goedgekeurde speedpedelec-helmen herken je aan de markering NTA 8776:2016.