Gratis internetten en bellen in het buitenland

Gepubliceerd: 27-06-2017

De vakantie staat weer voor de deur. Veel Nederlanders pakken deze zomer de auto of het vliegtuig naar een zonnige vakantiebestemming. Blijf jij in Europa? Dan is er goed nieuws. Op 15 juni zijn de nieuwe roamingregels namelijk ingegaan. Wat dat voor jou betekent leggen we je graag uit.

15 juni roamingkosten afgeschaft
Je kent het wel: je zit lekker op het terras in de Spaanse zon en zou het liefst even snel je e-mail checken, whatsappen met je vrienden of online opzoeken wat er allemaal op je vakantiebestemming te beleven valt. Voorheen kon je op zoek naar een WifiSpot of je moest hier een aparte internetbundel voor aanschaffen. De kosten hiervoor konden hoog oplopen. Maar dat is nu veranderd: de roamingkosten voor mobiel internet zijn sinds 15 juni afgeschaft. Dat betekent dat je binnen Europa gewoon vanuit je normale bundel kunt internetten, bellen en sms’en. Maar let wel even op: er zitten wat haken en ogen aan deze nieuwe wetgeving.

Onbeperkt bellen en sms’en
Heb jij in Nederland een abonnement met onbeperkt bellen en sms’en? Dan kun je in andere EU-landen onbeperkt gebruikmaken van deze diensten. Kortom: ook in het buitenland (mits in de EU) profiteer je van de voordelen van jouw bundel en hoef je niet langer bang te zijn voor extreem hoge kosten.

Voor internet gelden andere regels
Voor internet gelden er echter wel datalimieten en er is een Fair Use Policy vastgesteld. Dit betekent dat je in het buitenland niet onbeperkt gratis kunt internetten. De Fair Use Policy is om oneerlijke concurrentie tussen verschillende providers te voorkomen. Check daarom altijd voordat je op vakantie gaat hoe dit bij jouw provider is geregeld. Soms is er een datalimiet en bij andere providers mag je maximaal een bepaald aantal dagen achter elkaar gebruikmaken van mobiel internet in het buitenland.

Dataroaming
Om te kunnen internetten in andere EU-landen moet je dataroaming op je telefoon inschakelen. Let wel even op: deze regels gelden alleen in landen die aangesloten zijn bij de Europese Unie. In landen buiten de EU betaal je gewoon nog de hoofdprijs, dus pas op.