Gaat de hypotheekrente stijgen?

Gepubliceerd: 09-08-2018

Gaat de hypotheekrente stijgen?

Groot nieuws afgelopen maand: de Europese Centrale Bank (ECB) draait over niet al te lange tijd de geldkraan dicht. Ook aan de lage rente komt een einde. Tot medio 2019 wil de centrale bank deze laag houden, maar daarna zullen de tarieven geleidelijk worden verhoogd. Dit zat er natuurlijk al een tijdje aan te komen, want de stortvloed aan goedkoop geld kon niet eeuwig duren. Grote vraag: wat heeft dit tot gevolg voor de hypotheekrente? Zal deze stijgen en wat voor gevolgen heeft dit voor kopers en mensen die al een hypotheek hebben?

Overstappen naar lagere rente?
Stel dat de rente stijgt in de aankomende jaren. Als je een hypotheek wilt afsluiten in de nabije toekomst is dit natuurlijk direct slecht nieuws. Je kunt dan waarschijnlijk minder geld lenen, omdat de maandlasten hoger worden.
Of heb je de afgelopen jaren een hypotheek afgesloten tegen een lage rente en deze voor tien jaar vastgezet, dan kan een rentestijging vanaf volgend jaar ook slecht nieuws zijn. Jouw rentevaste periode loopt immers relatief snel af. In dat geval kan het een overweging zijn om je hypotheek open te breken en voor een langere periode vast te zetten. Wij kunnen dat perfect voor je uitrekenen.

Wat vinden experts?
En wat doet een rentestijging verder met de woningmarkt? Weinig, zo denken de experts. De economische groei zal namelijk het effect van een eventuele rentestijging teniet doen. De renteverhoging zorgt wel voor een daling van de huizenprijzen, maar door de economische groei stijgen deze juist weer. Dat houdt elkaar in balans.
Overigens denken experts dat het niet zo’n vaart zal lopen met de rentestijging. De renteverhoging van de ECB zal niet een-op-een worden door vertaald naar de hypotheekrente, zo is de verwachting. Er zijn ook experts die zich niet wagen aan voorspellingen. De hoogte van de hypotheekrente heeft volgens hen te maken met zoveel factoren dat deze moeilijk te voorspellen is. Zo was de politieke onrust in Italië onlangs een van de redenen voor de daling van de hypotheekrente. Ja, wie zal het zeggen? We gaan het meemaken.

Afspraak maken om te bekijken of jij ook kunt profiteren van de lage rente?

Bron: Kop Munt