Duurzaam wonen: hoe kan jij geld en energie besparen?

Gepubliceerd: 18-10-2018

Duurzaam wonen: hoe kan jij geld en energie besparen?

Steeds meer mensen treffen energiebesparende maatregelen om te profiteren van meer wooncomfort en lagere maandlasten. Ben jij benieuwd welke stappen jij kunt zetten voor de verduurzaming van je woning zodat ook jij elke maand geld én energie bespaart? Of heb je een nieuwe woning op het oog en wil je weten welke mogelijkheden er zijn met betrekking tot verduurzaming en – niet geheel onbelangrijk – de financiering hiervan? We leggen het in dit artikel graag aan je uit.

Energiebesparende voorzieningen
Een HR-ketel en zonnepanelen zijn bekende voorbeelden van energiebesparende voorzieningen. Wist je dat tien zonnepanelen je gemiddeld €450,- per jaar op kunnen leveren? Maar ook het voordeel van isolatie (onder andere het dak en de vloer) kan zomaar oplopen tot €550,- per jaar. Zo is de eenmalige investering voor een gemiddelde eengezinswoning van €2100,- in slechts 4 jaar terugverdiend. Benieuwd wat je nog meer kunt doen om je woning te verduurzamen en geld te besparen? Je vindt ze in het Energiebespaarboekje.

Financiering verduurzaming
Wat veel huizenkopers niet weten is dat je extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen. In 2018 kun je nog maar 100% van de woningwaarde lenen bij de bank, tenzij je extra geld nodig hebt om je woning te verduurzamen. Hiervoor kun je 6% meer hypotheek krijgen, ook met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je maandelijkse hypotheeklasten worden iets hoger, maar door de lagere energierekening zijn je woonlasten onderaan de streep vaak zelfs lager. Voordeel: je hoeft op voorhand nog niet exact te weten welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen. Voorwaarde is uiteraard wel dat het volledige bedrag aan deze maatregelen besteed wordt.

Energiebespaarbudget
Deze extra financieringsruimte wordt het Energiebespaarbudget genoemd. Meer weten? Hier lees je meer over woningverduurzaming. Concrete plannen? Maak een afspraak om de financiering hiervan te bespreken.