De 13 Beleggingsemoties

Gepubliceerd: 18-03-2020

De 13 Beleggingsemoties

Je hebt vast een (financieel) doel in je leven. Misschien wil je eerder stoppen met werken of je wilt jouw kinderen helpen met de eerste aankoop van hun huis. Waarschijnlijk zet je daar geld voor opzij. Maar, met sparen alleen haal je jouw doel waarschijnlijk niet. Hoe dat kan? Naast de lage spaarrente krijgen we bijvoorbeeld ook minder hulp van de overheid. Daardoor krijg je minder pensioen (AOW) en ben je genoodzaakt zelf extra vermogen op te bouwen. Moet je je hiervoor zorgen maken? Nee. De meeste van onze klanten hebben tijd genoeg om zich voor te bereiden op een goede toekomst.

Wat moet ik doen om mijn doelen te halen?
Onze taak als financieel adviseur is zorgen dat je nú een fijn leven leidt, maar ook in de toekomst. Daarom zoeken wij naar een optimale manier om vermogen op te bouwen voor die doelen in de toekomst. Vaak adviseren wij onze klanten te beleggen. Waarom? Dat is simpel. Sparen levert gewoon te weinig op. En als je voor de lange termijn belegt, dan is het risico van beleggen beperkt. Je moet nu eenmaal wat risico nemen om jouw financiële doelen te halen. Om jouw doel te halen, is een aantal zaken belangrijk. Bijvoorbeeld het verlagen van risico door gespreid én periodiek te beleggen. Maar we zijn ook kritisch op kosten en op de verwachtingen die we scheppen. Klinkt logisch. Toch? En toch is er iets wat uw doel in de weg kan zitten…

Begonnen met beleggen? Dan is dit het grootste risico
Jouw emotie. Door beslissingen niet rationeel te nemen, kun je je doel niet halen. Dit komt dus vooral voor bij beleggers die geen begeleiding krijgen van een adviseur. Zij handelen namelijk vanuit angst of valse optimisme. Daardoor maken ze beleggingsfouten. Wij zullen zo’n emotionele cyclus voor je schetsen, zodat je niet dezelfde fouten maakt!

Jouw beleggingsrekening is geopend. De beurs stijgt…
Volg de lijn op de afbeelding. Je ziet de beurs stijgen, dus je bent al snel enthousiast: “Wow dit is zo gek nog niet!” Een kort moment van euforie volgt en je besluit meer te gaan beleggen dan verstandig is. Je koopt bij op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen juist duurder zijn.

Maar elke stijging kent een…
Daling. Zo gaat dat altijd op de beurs. Het kent pieken en dalen. En dus na het moment van euforie daalt de beurs iets en ontstaat een gevoel van bezorgdheid en ontkenning: “Het ziet er minder rooskleurig uit, maar de beurs gaat vast niet lager zakken…”
Helaas. De beurs zakt nóg verder. Langzaam gaat je emotie over in wanhoop en een verdere daling zorgt voor radeloosheid: “Ik had er eerder uit moeten stappen!”
Dan volgt een complete depressie en de grootste beleggingsfout wordt gemaakt: “Verkopen. Zo snel mogelijk!” Je verkoopt al jouw beleggingen op het punt dat ze het minste waard zijn…

Je kunt het niet laten
Na de verkoop, op het dieptepunt met maximaal verlies als gevolg, gebeurt iets anders interessants. Je blijft de beurs stiekem volgen. Net zoals een wintersporter die na zijn vakantie kijkt of er nu wél goede sneeuw valt. Onzinnig, want je gaat niet meer op wintersport. Dus waarom kijken?
Je ziet de beurs stijgen en krijgt hoop. En na een verdere stijging, als je weer genoeg vertrouwen in de beurs hebt gekregen, besluit je toch maar weer te gaan beleggen. En dat op het hoogtepunt van de beurs, als de beleggingen weer duurder zijn. En zo begint de cyclus weer van vooraf aan.

Hoe voorkomt je deze beleggingsfouten?
Hier komt onze toegevoegde waarde om de hoek kijken. Wij helpen je de juiste keuzes te maken, maar wij zijn er ook om de juiste verwachtingen te scheppen. Als je gaat beleggen, dan moet je op korte termijn rekeninghouden met hele grote pieken en dalen. Maar op de lange termijn word je beloond voor het lopen van risico.
Onze vergoeding is een soort verzekeringspremie. Wij verzekeren je tegen je eigen emotionele beslissingen. Waarom? Omdat wij graag willen dat je ook later een fijn leven leidt, zonder zorgen over geld.